AKADEMINS 
MEDLEMMAR

per

Per Bengtsson

En av initiativtagarna till  SÖGAK. Växjökrögare och grundare av PM & Vänner, prisbelönt Växjörestaurang med tydlig lokal prägel som innehar en stjärna i Guide Michelin.

karin1

Karin Fransson

En av Sveriges allra främsta kockar och en hyllad ledstjärna inom den svenska gastronomin. Hon har en lång karriär bakom sig som kökschef på Hotell Borgholm på Öland och är känd för sin suveräna förmåga att förädla råvarornas egna smaker och lyfta dem med färska örtkryddor. 

christerF

Christer Fredriksson

En av initiativtagarna till SÖGAK. Egenföretagare i Kalmar med Fredrikssons smakhantverk och Smakglädje-butiker samt verksam som konsult inom strategi och utveckling inom offentlig sektor. Direktor

Helena Jonsson

Landshövding i Jönköpings län, tidigare ordförande i LRF. Är hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet,
lantmästare och bonde.

Erika Lagerbjelke

Erika Lagerbielke

Professor i glasdesign vid Linné-universitetet. En av Sveriges mest välkända och uppmärksammade formgivare som arbetar med ett sensuellt och stilrent formspråk. Har ett långvarigt samarbete med bland annat Orrefors.

klas

Klas Lindberg

Kock och krögare, driver Restaurant Portal i Stockholm. Årets Kock 2012 och Olympisk guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget 2012.

karinlundh

Karin Lundh

Driver tillsamman med sin bror Källemo AB, ett av Nordens ledande företag inom möbeldesign. Ordförande i Smålands Konstarkiv samt vice ordförande i museum Vandalorum. Dessutom ledamot i styrelsen för Svensk Form Småland.

claes

Claes Lövgren

Med en lång karriär inom ICA bakom sig arbetar Claes nu som inspiratör och konsult inom mat, smak och regional livsmedelsproduktion.

hakan

Håkan Seiborg

Handlare med fokus på lokal och regional mat. Utsågs 2014 till Matlandet-ambassadör för Småland och är en av initiativtagarna till Redig mat från trakten. 

johan

Johan Sjöberg

Multientreprenör och skapare av Möbelriket. Driver dessutom Ostkakans Vänner som förutom att lyfta fram ostkakan även ska stärka samverkan i Småland/Öland.

anna

Anna K Sjögren

Kostvetare och frilansjournalist. Skriver om mat, gastronomi och konsumentfrågor i tidningar, kokböcker och på webbplatser.

Jens Vikingsson

Kock och tidigare måltidschef i Tingsryds kommun. Arbetar nu med att höja kompetensen om mat och måltider med fokus på hållbarhet inom offentlig måltidsverksamhet. 

Peter Aronsson

Professor i historia och rektor för Linnéuniversitetet. Forskar bland annat om lokal och regional historia och är expert på historiens kraft och möjligheter.

Magnus Silfverhielm

Arkitekt och professor i design på Linnéuniversitetet i Växjö. Är verksam på företaget ”AIX arkitekter” och ofta engagerad som designer av måltidsmiljöer, till exempel Nobelfesten, Måltidens hus i Grythyttan och Vandalorums restaurang i Värnamo. Motto: Hållbar skönhet.

Kristina Alsér

Hedersdoktor vid Linnéuniversitetet och tidigare landshövding i Kronobergs län. Älskar livets goda, tror på landsbygden och på människans förmåga.

Gustav Arnell

Kock som brinner för råvaror av hög kvalitet och med tydligt ursprung. Arbetar med det egna företaget VI KAN MAT. Vill synliggöra odlare och andra producenter, de är matens hjältar!
Preses 

Sara Hedblom

Chef för mat och dryck på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Hon gör måltiderna till en del av upplevelsen. Belönades med Akademins Stora pris 2014.