NOMINERINGAR

2017


Smålands och Ölands gastronomiska akademi delar varje år ut Stora priset för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi. Dessutom delar vi ut sex olika diplom i sex olika kategorier och tre personer och/eller verksamheter nomineras i varje kategori. Vem som får motta Stora priset och diplomen tillkännages under evenemanget MAT2017 i Växjö den 8:e september. Stora priset är ett unikt glaskonstverk från Orrefors specialdesignat av Erika Lagerbielke.Kategori: MAT OCH DESIGN

Ingegerd Råman

För sin enastående känsla och kunskap där hantverket alltid står i centrum, även vid samarbeten med industrin. Stilen är på en gång tidlös och aktuell.

DIPLOM 2017

Jesper ståhl

För sin förmåga att skapa unika vardagsföremål som passar in i skiftande miljöer. Formspråket är tydligt och tidlöst samtidigt som produkterna har hög funktionalitet.

Maria Åström

För sin unika förmåga att tolka naturens färg och form. De noggranna studierna av bladverk och blommor ger mönster som bidrar med skönhet och harmoni till det dukade bordet. 


KATEGORI: DEN OFFENTLIGA MATEN

Åsa Andersson

Landstinget Kalmar

För sitt gedigna arbete med att göra måltiderna mer lustfyllda för patienterna på sjukhusen i Kalmar län. Höjd måltidskvalitet och utbildning av personalen har resulterat i nöjda matgäster.

DIPLOM 2017

Linda Gustavsson

Lekbackens förskola, Alvesta

För sin suveräna förmåga att utveckla och låta mat och måltider löpa som en röd tråd genom det pedagogiska arbetet. Egna odlingar ger barnen kunskap om råvarans väg från jord till bord.

Lyndon McLeod

Skolkock och måltidsutvecklare i Gnosjö kommun

För sitt unika arbete med att utveckla offentliga måltider för unga. Med sin kreativitet och kunskap har han vunnit prestigefyllda tävlingar och givit ut en inspirerande receptbok. 


KATEGORI: Destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse

Åsa & Ola Abrahamsson

Korrö Hantverksby och vandrarhem

För sitt arbete med att göra det möjligt för besökare att uppleva en småländsk hantverksby. I restaurangen serveras det framförallt traditionella småländska rätter som lagas av lokala, ekologiska råvaror. 

DIPLOM 2017

Helena Hugo och Viktor Bergman

Bredaryds Wärdshus

 För att ha skapat en småländsk mötesplats med ett eget ölbryggeri i centrum. Måltiderna skapas framförallt av råvaror som hämtas från bönderna i samma trakt.

Eva ”Ninni” Petersson

Ninnis kroppkaksbod

För att med stor skicklighet tillaga öländska kroppkakor av högsta kvalitet och servera dem med traditionella tillbehör i trivsam miljö.


KATEGORI: Främjande av lokal primärproduktion

Veronica och Lennart Svenzén

Nöbble Gård

För sitt fantastiska arbete med ekologisk produktion av bland annat rapsolja, mjölk och kött. Den genomförda satsningen på solenergi är mycket berömvärd. 

DIPLOM 2017

Tomas Nilsson

Tvärskogs vilt

För sitt medvetna sätt att arbeta med viltkött. Genom att skapa hållbara kanaler av hög kvalitet för både inköp och distribution blir skogens råvaror tillgängliga för många.

Maria & Göran Roman

Säby gård

För sitt utmärkta arbete med att producera ekologiskt naturbeteskött av nöt och lamm som säljs i köttlådor direkt till konsumenter. Den långsamma uppfödningstakten gör att köttet håller högsta kvalitet. 


KATEGORI: Främjande av lokal förädling och konsumtion

Kerstin Fredlund

Hushållningssällskapet Öland

För sitt värdefulla forskningsarbete om hur mineraler och andra näringsämnen i äldre, regionala spannmålsorter kan bli mer tillgängliga för människan. Samt utvecklandet av kunskapen om spannmål och bönor som framtida proteinkällor. 

DIPLOM 2017

Niklas Sjöbring

Hugos Chark i Örserum

För sitt mångåriga och kvalitetsmedvetna arbete med att tillverka charkuteriprodukter av högsta kvalitet. Företagets småländska isterband tillverkas på traditionellt sätt och håller yppersta klass. 

Bosse Blomlöf

Blomlöfs rökeri i Brömsebro

För sitt utmärkta arbete med att röka fisk med traditionella hantverksmetoder. Det genuina arbetssättet kombineras med ett modernt och effektivt företagande. 


KATEGORI: Yngre förmåga inom matkultur

Christofer Johansson

Eksgården, Östra Öland

För utvecklingen av gastronomin på Eksgården i Gårdby på Öland. I den genuina miljön och med stor kunskap och kreativitet skapar han smakrika måltidsupplevelser av lokala råvaror.

DIPLOM 2017, Akademiens STORA PRIS

Fredrik Johansson-Wingqvist

 Fredriks Bröd & Bakverk

För sitt mycket kvalitetsmedvetna och kreativa sätt att arbeta. Han har gett alla som uppskattar bröd och andra bakverk som tillverkas med hantverksmässiga metoder ett nytt utflyktsmål.

Erik Beckman

Restaurang Sjön i Jönköping

För sitt engagemang och driv som smaksäker köksmästare på restaurang Sjön i Jönköping. Utgångspunkten är ekologiska och närproducerade råvaror.

PRIS- OCH DIPLOMUTDELNING

Restaurang PM & Vänner arrangerar i samband med MAT 2017 ”Småländs skördefest” på sin bakgård. Den öppnar upp under eftermiddagen den 8:e september och klockan 20:00 genomförs pris- och diplomutdelningen.