NOMINERINGAR

2018


Smålands och Ölands gastronomiska akademi delar varje år ut Stora priset för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi. Dessutom delar vi ut sex olika diplom i sex olika kategorier och tre personer och/eller verksamheter nomineras i varje kategori. Vem som får motta Stora priset och diplomen tillkännages under evenemanget MAT2018 i Växjö den 7:e september. Stora priset är ett unikt glaskonstverk från Orrefors specialdesignat av Erika Lagerbielke.Kategori: MAT OCH DESIGN

Jonas Bohlin

Gemla Fabrikers, Diö

För att ha utvecklat den etablerade böjträstolen till något mer. Skapelsen heter ”Vilda” och för människor vidare till måltidens upplevelse och in i de samtal som sker runt bordet. Var så god och sitt!

Skeppshult Gjuteri

VD Simon Bolmgren, Skeppshult

Att med stor hantverksskicklighet skapa produkter som ger maten värme på spisen och bordet. I samarbeten med moderna formgivare leder nu företaget sin drygt 100-åriga tradition in i framtiden.

Jesper ståhl

Jesper Design, Jönköping

För sin förmåga att skapa unika vardagsföremål som passar in i skiftande miljöer. Formspråket är tydligt och tidlöst samtidigt som produkterna har hög funktionalitet.

Vinnare


KATEGORI: DEN OFFENTLIGA MATEN

Mariana Axelsson

Ljungby kommun

För att på ett utmärkt kunnigt och målmedvetet sätt höjt kvaliteten på måltiderna. Hon har genomfört en stor satsning på klimatsmarta matlagningsmetoder och menyer på samtliga enheter.

Lina Ekeroth Sandqvist

Jönköpings kommun

För att på ett målmedvetet sätt höjt kunskapsnivån hos kockarna samt genomfört en upprustning av köken och åstadkommit större resurser till matlagningen. Resultatet är godare mat!

Sandra Hellsten

Sagoskogens förskola, Jönköping

För sin lustfyllda och färgstarka matfilosofi som ger barnen mat- och smakupplevelser för livet. Råvarorna är lokala och ekologiska, ibland med grönsaker från egna odlingar. Maten är en självklar del av pedagogiken. 

Vinnare


KATEGORI: Destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse

Christian Ek & Lena Sjögren

Restaurang Syltan, Värnamo

För att ha skapat en restaurang med moderna småländska smaker där allt lagas av närproducerade och ekologiska råvaror. Hit lockas gäster från när och fjärran.

Vinnare

Anders Oskarsson

Nilssons konditori, Oskarshamn

För att med en hantverksskicklighet på högsta nivå skapa ett smakrikt sortiment av bröd, bakverk och andra godsaker av både klassiskt och modernt snitt.

Mats Stjernqvist

Brasserie Goaroije, Älmhult

För att ha skapat en restaurang med ambitioner i en mindre ort som Älmhult. Restaurangen hyllas inte bara av lokalbefolkningen och de som arbetar på det stora möbelföretaget utan lockar även långväga gäster.


KATEGORI: Främjande av lokal primärproduktion

Gunnar & Tony Åhlund samt Emanuel Olsson

Mysinge kött/Ölands kvalitetsprodukter

För det utmärkta samarbetet mellan två gårdar – en köttproducent och en växtodlare. Det hängmörade och välsmakande köttet säljs i två egna butiker och via flera återförsäljare.

Tomas Nilsson

Tvärskogs vilt, Ljungbyholm

För sitt medvetna sätt att arbeta med viltkött. Genom att skapa hållbara kanaler av hög kvalitet för både inköp och distribution blir skogens råvaror tillgängliga för många.

Vinnare

Håkan Johnsson

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter ek förening

För sitt kvalitetsmedvetna arbete med att förmedla medlemmarnas bönor och grönsaker till marknaden. Nu möter man konsumenternas önskemål om vegetabiliskt protein genom utveckling av nya bönsorter.


KATEGORI: Främjande av lokal förädling och konsumtion

Diya & Anwar Jasseb al Burhan

Vegoplanet, Kalmar

För att ha startat tillverkning av falafel och vegobullar av gråärter och gula ärter som är odlade på Öland. Produkterna svarar på konsumenternas efterfrågan på lokalt producerad vegetarisk mat.

Vinnare

Joakim Yngdén

Yngdéns Knäcke HB, Borgholm

För att med en mångårig familjetradition leverera flera varianter av knäckebröd och biscotti av högsta kvalitet och med moderna smaker som har lokal förankring.

Matilda Johansson

Räven och osten, Järnforsen

För sitt utmärkta arbete med att tillverka prisbelönad ost av mjölk från gårdar i närheten. Osten ystas på ett hantverksmässigt sätt och håller högsta kvalitet.


KATEGORI: Yngre förmåga inom matkultur

Joel Aronsson

Krakas krog, Kräklingbo

För sitt arbete med gastronomi på högsta nivå. Vetgirigheten har lett honom till arbete på topprestauranger både i Sverige och utomlands. Född i Småland och nu köksmästare på Krakas krog på Gotland.

Vinnare

Oskar Jonsson

Smålands Skafferi, Växjö

För sitt målmedvetna arbete med att vara länken mellan småskaliga livsmedelstillverkare och matbutiker och restauranger. Företaget är en viktig ”hub” för utvecklingen av regionens matmakare.

Anton Johansson

Isåsa mejeri, Nässjö

För sin satsning på att utveckla en gård med största möjliga fokus på djurens välbefinnande och att skapa en närhet mellan odling, kor och mejeri. Gården är certifierad av KRAV.

PRIS- OCH DIPLOMUTDELNING

Restaurang PM & Vänner arrangerar i samband med MAT 2018 ”Småländs skördefest” på sin bakgård. Den öppnar upp under eftermiddagen den 7:e september och klockan 19:00 genomförs pris- och diplomutdelningen.