TIDIGARE PRISTAGARE
OCH DIPLOMANDER

2018

Anna Blücher

 Anna Blücher, livsmedelsmikrobiolog, universitetslektor
STORA PRISET OCH DIPLOM

 

Linnéuniversitetet, Kalmar.

För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitetet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.

Aron Ståhl, son till Jesper Ståhl, Mat och Design

Aron Ståhl, son till Jesper Ståhl,

Mat och Design

Jesper Ståhl
DIPLOM 

Formgivare, industridesigner (Designhouse Stockholm)

För sin förmåga att skapa unika vardagsföremål som passar in i skiftande miljöer. Formspråket är tydligt och tidlöst samtidigt som produkterna har hög funktionalitet.

 

Sandra Hellsten, Sagoskogens förskola, Den offentliga måltiden

Den offentliga maten

Sagoskogens förskola, Kock Sandra Hellsten
DIPLOM 

För sin lustfyllda och färgstarka matfilosofi som ger barnen mat- och smakupplevelser för livet. Råvarorna är lokala och ekologiska, ibland med grönsaker från egna odlingar. Maten är en självklar del av pedagogiken.

 

Vandalorum, Destinations- och landsbygdsutveckling genom mattupplevelse

Destinations och landbygdsutveckling

Restaurang Syltan  Christian Ek, Lena Sjögren
DIPLOM 

För att ha skapat en restaurang med moderna småländska smaker där allt lagas av närproducerade och ekologiska råvaror. Hit lockas gäster från när och fjärran.

Louise, svärdotter till Timas Nilsson, Tvärskogs vilt, Främjande av lokal primärproduktion

Louise, svärdotter till Tomas Nilsson

 

Främjande av lokal primärproduktion

Tomas Nilsson,Tvärskogs vilt
DIPLOM 

För sitt medvetna och kunniga sätt att arbeta med viltkött. Genom att skapa hållbara kanaler för såväl inköp som distribution görs skogens råvaror tillgängliga för många.

Joel Aronssom, Yngre förmåga inom matkultur

 

Yngre förmåga inom matkultur

Köksmästare Joel Aronsson
DIPLOM 

För sitt arbete med gastronomi på högsta nivå. Vetgirigheten har lett honom till arbete på topprestauranger både i Sverige och utomlands. Född i Småland och nu köksmästare på Krakas krog på Gotland.

 

 

2017

 

ChristofferJohansson_655x300mm

CHRISTOFER JOHANSSON, EKSGÅRDEN,
STORA PRISET & DIPLOM

För utvecklingen av gastronomin på Eksgården i Gårdby på Öland. I den genuina miljön och med stor kunskap och kreativitet skapar han smakrika måltidsupplevelser av lokala råvaror.

ingegerd_raman__655x300px

INGEGERD RÅMAN, DIPLOM

För sin enastående känsla och kunskap där hantverket alltid står i centrum, även vid samarbeten med industrin. Stilen är på en gång tidlös och aktuell.

AsaAndersson_655x300

ÅSA ANDERSSON, LANDSTINGET KALMAR, DIPLOM

För sitt gedigna arbete med att göra måltiderna mer lustfyllda för patienterna på sjukhusen i Kalmar län. Höjd måltidskvalitet och utbildning av personalen har resulterat i nöjda matgäster.

AsaochOlaAbrahamsson_655x300px

ÅSA & OLA ABRAHAMSSON, KORRÖ HANTVERKSBY & VANDRARHEM, DIPLOM

För sitt arbete med att göra det möjligt för besökare att uppleva en småländsk hantverksby. I restaurangen serveras det framförallt traditionella småländska rätter som lagas av lokala, ekologiska råvaror.

Veronica_Lennart_655x300px

VERONICA OCH LENNART SVENZÉN, NÖBBLE GÅRD, DIPLOM

För sitt fantastiska arbete med ekologisk produktion av bland annat rapsolja, mjölk och kött. Den genomförda satsningen på solenergi är mycket berömvärd.

KerstinFredlund_655x300px

KERSTIN FREDLUND, HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET ÖLAND, DIPLOM

För sitt värdefulla forskningsarbete om hur mineraler och andra näringsämnen i äldre, regionala spannmålsorter kan bli mer tillgängliga för människan. Samt utvecklandet av kunskapen om spannmål och bönor som framtida proteinkällor.

2016

ÄNGÖL, STORA PRISET

Ängöl i Kalmar har gått i bräschen för trenden med lokal ölproduktion av högsta kvalitet. Under det senaste året har företaget vuxit kraftigt och man har investerat i nya anläggningar. Här finns det en stor kunskap om öltillverkning som man generöst ger vidare till andra med nystartade mikrobryggerier. 

JONAS LINDSTRÖM, DIPLOM

Fotograf Jonas Lindström i Kalmar porträtterar måltidens miljöer och utensilier med ett poetiskt tonfall. Hans bilder gestaltar betydelsen av design och den glädje och nytta som den goda formen ger. Med sitt professionella och vänliga arbetssätt anlitas han ofta av designföretag, inte bara i Småland utan även i övriga Sverige och internationellt.

JENS VIKINGSSON, DIPLOM

Kostchef Jens Vikingsson i Tingsryds kommun arbetar på ett utmärkt sätt med att visa matens möjligheter i pedagogiken. Han skapar medvetenhet och matglädje för elever, föräldrar och personal i skolan.

CAPELLAGÅRDEN, DIPLOM

Capellagården i Vickleby har med ett konsekvent och uthålligt förhållningssätt skapat en unik plats för bildning och utbildning. Ett uppskattat besöksmål som är både närodlat och turistvänligt.

KALVENÄS GÅRD, DIPLOM

Anette Darberg och Stefan Jeppsson i Berga föder upp nöt och gris och har ett eget KRAV-certifierat slakteri. Deras arbete kännetecknas av högsta kvalitet och stor omsorg om djur och miljö. Grisarna på gården är av rasen Linderödssvin, en ras som varit utrotningshotad.

MIKKEL SINDAHL HOLMSKOV, DIPLOM

Mikkel Sindahl Holmskov är kock i Kalmar. Han är en unik talang, med sin hantverksskicklighet och smakkänsla har han redan vunnit flera priser i tävlingar för unga kockar. 

2015

frödinge_pristagare_655x300

FRÖDINGE MEJERI, STORA PRISET

Frödinge Mejeri  tilldelas Småland & Ölands Gastronomiska Akademis Stora Pris 2015 för ”enastående insatser för Småländsk gastronomi och för att ha förvaltat och fört vidare en urgammal  småländsk mattradition och kulturskatt  till nya generationer”.

Frödinge Mejeri hade säkert gått ett annat öde till mötes om inte mejeristen Gösta Karlsson i mitten av 1950-talet haft den goda smaken att övertala styrelsen att få börja producera ostkakor. Den färska mjölken och grädden hämtades naturligtvis från gårdar i Frödinge by. År 1955 bakades den första ostkakan på mejeriet, vilket gjorde Frödinge till den första svenska leverantören av färdiglagade ostkakor. Göstas hustru Kajsa packade väskan full med småländska ostkakor och for till Stockholm där hon övertalade butiker och grossister att ta in den i sortimentet. Kajsa lyckades och därmed skrevs det första kapitlet i en småländsk framgångssaga.

– Nu bakar vi drygt 3 000 ton ostkakor årligen, berättar fabrikschefen Klas Steensrum. Högsäsong är framförallt julen då tillverkningen går dygnet runt. Det går åt 45 000 liter mjölk om dagen i fabriken.

axelssons_pristagare_655x300

AXELSSONS I ÅBY, DIPLOM

Axelssons i Åby, tilldelas Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis diplom för ”en enastående odlargärning och framstående insatser för Småländsk gastronomi”.

Axelssons i Åby är ett genuint familjeföretag. Den välskötta Kronogården ägs och drivs av familjen Elisabeth och Patrik Axelsson, som är tredje generationen potatisodlare på den anrika gården. Axelssons i Åby ligger i Mörlunda i Hultsfreds kommun. Potatisodlingen, som är gårdens basnäring, omfattar sexton olika sorter. Årsproduktionen uppgår till drygt 6 500 ton ”Bypotatis”. På gården finns också en välsorterad butik där man dels säljer egna produkter, men även varor från  andra lokala  producenter. Affärsidén med gårdsbutiken bygger på att man köper från små leverantörer där produkten har ett känt ursprung och hög kvalitet. Ekologiska varor prioriteras. Sommaren 2015 öppnades också ett gårdscafé.

orrefors_pristagare_655x300

ORREFORS KOSTA BODA, DIPLOM

Orrefors Kosta Boda AB tilldelas Småland & Ölands Gastronomiska Akademins diplom för ”att under många decennier  gjort  framstående insatser för det dukade bordet och för Småländsk och Öländsk gastronomi”.

Glasbrukskoncernen Orrefors Kosta Boda AB bildades 1990 av de sju glasbruken Kosta, Åfors, Boda, Orrefors, Sea i Kosta, Sandviks i Hovmantorp och Johansfors Glasbruk. Koncernen ingår sedan 2005 i New Wave Group AB. Efter beslut 2012 att lägga ner två produktionsenheter har delar av produktionen flyttat utomlands. Idag sker tillverkning av Kosta Boda konstglas och Orrefors servisglas främst i Kosta. Konstglaset säljs och visas på gallerier och museér över hela världen.

skrufs_pristagare_655x300

SKRUFS GLASBRUK, DIPLOM

Skrufs Glasbruk tilldelas Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis diplom för ”framstående insatser för det dukade bordet och för Småländsk och Öländsk gastronomi”

Skruvs Glasbruk grundades 1897 av Robert Celander som hade varit disponent vid Johansfors glasbruk. Även några bönder från trakten var med om att  investera i den nya industrin vid järnvägen i Skruv. De första ugnarna eldades med ved men ersattes redan 1906 med moderna så kallade rekuperatugnar. Bruket var ett av de första i Sverige som byggde en sådan ugn. I mitten av 1950-talet anställdes Bengt Edenfalk som formgivare. Han kom att betyda mycket för brukets framgångar. Bengt Edenfalk ritade mer än 70 olika serviser för Skruf. Lars Hellsten och Ingegerd Råman är andra välkända formgivare som varit knutna till Skrufs glasbruk. Skruv är ett litet fristående glasbruk som satsar på genuint hantverk när större bruk drivs alltmer mot automatik och förenklingar, säger Ingegerd Råman.

ALN_pristagare_655x300

ASTRID LINDGRENS NÄS, DIPLOM

Astrid Lindgrens Näs tilldelas Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis diplom för ”framstående insatser för Småländsk gastronomi med tydliga kopplingar till Astrid Lindgren och hennes författarskap”

Astrid förstod matens roll i livet och hon  beskrev  strukturer i samhället genom att berätta om vad barnen hade för pålägg på smörgåsarna. På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, ett kulturcentrum uppbyggt kring Astrids födelsehem, har man också skapat ett kök och en restaurang med starka kopplingar till hennes barndom och författarskap. Hållbarhet, ärlighet, lekfullhet och kvalitet är huvudingredienserna i Näs matfilosofi. Förra året fick Astrid Lindgrens Näs Stora Turistpriset och nu är det alltså Småland & Ölands Gastronomiska Akademi som prisar det populära besöksmålet i hjärtat av Småland.

2014

alv3

ASTRID LINDGRENS VÄRLD, STORA PRISET

För att Astrid Lindgrens Värld under ledning av Sara Hedblom under flera år systematiskt och målmedvetet arbetat för att lyfta parkens gastronomiska program till oanade höjder. I dag presenteras en unik gastronomisk upplevelse för alla besökare, ung som gammal, där såväl det småländska kulinariska arvet som Astrid Lindgrens sagor känns ständigt närvarande. Denna gärning har fått både svenska och utländska besökare att vallfärda till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld”.

Sara Hedblom har i snart fyra år varit  Food & Beverage Manager i temaparken Astrid Lindgrens värld som med sina cirka 450 000 årliga  besökare är ett av landets största turistmål. Sara har under sommarsäsongen hjälp av drygt 150 medarbetare: servitörer, kockar, korvförsäljare och kallskänkor. I parken finns fyra restauranger och flera andra försäljningsställen för mat och dryck.

kristin

KRISTIN EMILSSON, KOSTCHEF VÄRNAMO KOMMUN, DIPLOM

För att hon under flera år med stor kunskap, engagemang och passion envist arbetat för att den goda måltiden ska vara en självklarhet på alla skolor i Värnamo kommun i alltifrån råvarors tillagning från grunden till satsningar på matsalsmiljön. Kristin Emilsson har i varje led också höjt ribban för allt som gäller såväl presentationen av måltiden som statusen för bespisningspersonalens yrke. Denna inställning och uthållighet har resulterat i att kommunens skolelever i dag erbjuds måltider tillagade och serverade med stor omsorg och finess.

Kristin Emilsson, mottagare av Akademins diplom, är kostchef inom barn- och utbildningsförvaltningen i Värnamo kommun. I kommunen finns 17 grundskolor , 39 förskolor och en gymnasieskola. I de 28 köken lagas cirka 7 000 portioner skolmat varje dag.

2013

doris

DORIS JOHANSSON, KOSTCHEF REGION KRONOBERG, STORA PRISET

Doris Johansson, kost- och verksamhetschef inom landstinget Kronoberg, fick på tisdagen motta Smålands- &  Ölands Gastronomiska Akademis första  Stora Pris för ”Enastående gastronomiska insatser”.

– Doris är en gastronomisk korsriddare som saknar motstycke, säger krögaren och Akademiens preses Per Bengtsson, Växjö.
– Jätteroligt. Jag känner mig mycket hedrad, säger Doris Johansson. Men det är inte bara jag som ska hyllas. Vi är ett stort arbetslag som jobbar tillsammans för att patienterna och personalen ska få god, vällagad och näringsrik mat.

marta

MÄRTA GRUNDBERG, KONDITOR, DIPLOM

Endast 26 år gammal är Märta en konditor i den absoluta världsklassen. Hon kombinerar klassiska traditioner inom hantverket med en nyfikenhet och experimentlusta som alltid doftar Småland och Öland.

Märta Grundberg är med sina 26 år den yngsta pristagaren. Märta, som är konditor, kom från Örnsköldsvik till Växjö 2010. Hon arbetar på PM Bröd & Sovel. Innan Märta slog sig ner i Växjö jobbade hon bl.a. på Sky City Hotell i Nya Zeeland och på Dessert & Choklad  i Stockholm. Hon gillar att tävla och har bl.a. en bronsplats i SM för professionella konditorer på meritlistan.

solmarka

SOLMARKA GÅRD, DIPLOM

-I en manisk jakt på de högsta smakerna har Botulf med sin familj visat oss alla som älskar det som jorden kan ge en helt ny nivå. Botulf Bernhard och Ruth Doppstadt är odlare på absolut högsta internationella nivå.

Solmarka Gård är en ekologisk gård i Vassmolösa söder om Kalmar, som sedan 1976 har brukats biodynamiskt.  Gården drivs och brukas sedan 1997 av Botulf Bernhard och Ruth Doppstadt, som kom till Solmarka som praktikanter redan 1986. På Solmarka gård, som omfattar 90 hektar odlas bl.a. kålrabbi, brysselkål, lök och majs, men också brödsäd och foder till de egna djuren. Förutom 35 mjölkkor finns även 2 300 frigående värphöns på gården. Solmarkas ägg har fått mycket uppmärksamhet då de utsetts till ”Sveriges bästa”.

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 22.34.31

RUDENSTAMS BÄR- & FRUKTODLINGAR, DIPLOM

Rudenstams bär- och fruktodlingar tilldelas Småland & Ölands Gastronomiska Akademis diplom för framstående insatser inom Småländsk och Öländsk gastronomi.

1942 planterades 1,5 hektar äppelträd av sorterna Signe Tillisch och Gravensteiner på Rudu Ödegård. Företaget startades av Jonas Rudenstam och hans son Lennart. Lennart arbetar idag fortfarande aktivt tillsammans med två yngre generationer. Företaget har utvecklats och är idag mer än en fruktodling, sedan ett antal år tillverkas dryck på frukt och bär från egna odlingar.