Pristagare 2019

 Fransson_Karin_1
Stora Priset/Akademins hederspris

 Karin Fransson, Borgholm

Motivering: För att på ett enastående sätt bidragit till den svenska gastronomins utveckling. Hennes kreativitet, smaksäkerhet och fokus på säsongernas råvaror har lockat gäster från hela världen. Med entusiasm har hon delat med sig av sina kunskaper – dels i media och dels till unga kockar i sitt restaurangkök, flera av dessa tillhör idag den svenska kockeliten.

 

Åsa JungneliusMat och Design

Diplomand
Åsa Jungnelius
Organisation/Företag: Studio Åsa Jungnelius

För sin omprövande formgivning av det småländska glaset som väcker känslor. Hennes artefakter tjänar som konversationsstycken kring måltiden. Den nya serien med dryckesglas tillverkas på Kosta Glasbruk.

 

 

Yvonne Albinsson
 Den offentliga måltiden

Diplomand
Yvonne Albinsson
Organisation/Företag: Konga Allhus, Tingsryds kommun

Motivering: För att med kunskap, glädje och energi utveckla den offentliga måltiden på ett hållbart sätt på sin egen arbetsplats och i hela kommunen. Hon leder det framgångsrika laget ”Glada Kockarna” i Tingsryds kommun.

 

 

Mats Stjernqvist
 
Destinations och landsbygdsutveckling genom måltidsupplevelse

Diplomand
Mats Stjernqvist
Organisation/Företag: Brasserie Goaroije, Älmhult

Motivering: För att ha skapat en restaurang med ambitioner i en mindre ort som Älmhult. Restaurangen hyllas inte bara av lokalbefolkningen och de som arbetar på det stora möbelföretaget utan lockar även långväga gäster.

 

 

Torbjörn Ranta
 Främjande av lokal primärproduktion

Diplomand
Torbjörn Ranta
Organisation/Företag: Arctic Roe of Scandinavia, Strömsnäsbruk

Motivering: För att med stor kunskap och passion odla stör på ett hållbart sätt inomhus. Förutom välsmakande fisk ger odlingarna den åtråvärda svarta rommen som får strålande recensioner av den svenska kockeliten.

 

 

Fransson_Karin_1Johan Salestam
 Yngre förmågor inom matkultur

Diplomand
Johan Salestam
Organisation/Företag: STUK, Jönköping

Motivering: För sitt målmedvetna arbete av högsta kvalitet. I starten av sin karriär samarbetade han med stjärnkocken Tommy Myllymäki. Sedan några driver han sin bistro som håller hög klass och direkt placerade sig i White Guide.

[/text_output][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

PRIS- OCH DIPLOMUTDELNING

Restaurang PM & Vänner arrangerar i samband med MAT 2019 ”Småländsk skördefest” på sin bakgård. Den öppnar upp under eftermiddagen den 13:e september och klockan 19:00 genomförs pris- och diplomutdelningen.