2023 års pristagare

Smålands och Ölands Gastronomiska akademi delar varje år ut diplom för att uppmärksamma företag, personer och organisationer som har gjort betydelsefulla insatser inom det gastronomiska området.

2023 delade akademin ut pris i fyra kategorier samt Akademiens Stora Pris för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi. Prisutdelningen ägde rum på residenset i Växjö den 3 oktober.

Främjande av lokal primärproduktion
Ulrika Björnhag, Hagshultskossorna

Motivering
För sitt strålande arbete med Kopensionatet där äldre mjölkkor får leva ett gott liv. Resultatet blir ett klimatcertifierat gräsbeteskött som är marmorerat och smakrikt.

Korna bidrar också till den biologiska mångfalden och ett öppet landskap.

Främjande av lokal förädling och konsumtion
Lilian Sagerfors, Ekenäs hantverksbageri

Motivering
Med en brinnande passion för surdegsbröd av högsta kvalitet, hållbarhet och lokala råvaror driver hon gårdsbageriet på landsbygden som blivit ett utflyktsmål. Brödet bakar hon av kulturspannmål, det har vunnit flera priser i SM i Mathantverk. Mejeriprodukter och ägg kommer från närliggande gårdar.

Den offentliga måltiden
Anette Elmhall med personal, Bonnagårdens förskola

Motivering
För sitt medvetna arbete med att ge förskolebarnen kunskap om mat, en hållbar livsstil och naturens kretslopp. Sedan starten år 2008 arbetar förskolan med ledorden natur, djur och odling. Barnen deltar i skötseln av såväl odlingar som djur.

Mat och Design
Jonas Bohlin

Motivering
Han är en av landets främsta formgivare och arkitekter och har stor betydelse för hur måltidens rum gestaltas i vår tid. Han har designat möbler, belysning, porslin och andra utensilier samt många restauranginredningar med en stil som är funktionell, trivsam och oväntad.

Akademins Stora Pris
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet

Motivering
Hon är forskaren som driver den viktiga kunskapen om en hållbart hälsosam kost framåt till nytta för både människa och miljö. Med fokus på bönor och med syfte att utveckla nya hälsosammalivsmedel studerar hon hur traditionell matlagning och industriella processer påverkar näringsinnehåll och kvalitét.