Akademin

Akademin ska genom ledamöterna initiera, inspirera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och på Öland. Akademin är en ideell och politiskt obunden förening vars verksamhet syftar till att främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner. Främjandet kan göras inom utbildning, forskning, design, besöksnäring samt inom lokal livsmedelsförädling, primärproduktion och småskaligt mathantverk eller inom andra områden där de gastronomiska värdena kan utvecklas.

Våra fokusområden är följande:

Mat och design

Den offentliga måltiden

Destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse

Främjande av lokal primärproduktion

Främjande av lokal förädling och konsumtion

Yngre förmågor inom matkultur

Presidium

Claes Lövgren

Med en lång karriär inom ICA bakom sig arbetar Claes nu som inspiratör och konsult inom mat, smak och regional livsmedelsproduktion. Direktor

Magnus Silfverhielm

Arkitekt och professor i design på Linnéuniversitetet i Växjö. Är verksam på företaget ”AIX arkitekter” och ofta engagerad som designer av måltidsmiljöer, till exempel Nobelfesten, Måltidens hus i Grythyttan och Vandalorums restaurang i Värnamo. Motto: Hållbar skönhet. Inkommande Preses

Jens Vikingsson

Kock och tidigare måltidschef i Tingsryds kommun. Arbetar nu med att höja kompetensen om mat och måltider med fokus på hållbarhet inom offentlig måltidsverksamhet. Preses

Övriga ledamöter

Christer Fredriksson

En av initiativtagarna till SÖGAK. Egenföretagare i Kalmar med Fredrikssons smakhantverk och Smakglädje-butiker samt verksam som konsult inom strategi och utveckling inom offentlig sektor.  

Per Bengtsson

En av initiativtagarna till SÖGAK. Växjökrögare och grundare av PM & Vänner, prisbelönt Växjörestaurang med tydlig lokal prägel som innehar en stjärna i Guide Michelin.

Erica Lagerbielke

Professor i glasdesign vid Linné-universitetet. En av Sveriges mest välkända och uppmärksammade formgivare som arbetar med ett sensuellt och stilrent formspråk. Har ett långvarigt samarbete med bland annat Orrefors.

Karin Fransson

En av Sveriges allra främsta kockar och en hyllad ledstjärna inom den svenska gastronomin. Hon har en lång karriär bakom sig som kökschef på Hotell Borgholm på Öland och är känd för sin suveräna förmåga att förädla råvarornas egna smaker och lyfta dem med färska örtkryddor.

Klas Lindberg

Kock och krögare, driver Restaurant Portal i Stockholm. Årets Kock 2012 och Olympisk guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget 2012.

Kristina Alsér

Hedersdoktor vid Linnéuniversitetet och tidigare landshövding i Kronobergs län. Älskar livets goda, tror på landsbygden och på människans förmåga.

Karin Malm

Karin har många års erfarenhet av destinationsutveckling i Småland, med stort fokus på måltidsturism. Hon drev tidigare restaurang Ett Kvarter i Växjö. Bor nu på Öland och jobbar som kommunikatör samt driver Alvarets Glassmejeri.

Karin Lundh

Driver Källemo AB, ett av Nordens ledande företag inom möbeldesign. Ordförande i Smålands Konstarkiv samt vice ordförande i museum Vandalorum. Även ledamot i styrelsen för Svensk Form Småland.

Gustav Arnell

Kock som brinner för råvaror av hög kvalitet och med tydligt ursprung. Arbetar med det egna företaget VI KAN MAT. Vill synliggöra odlare och andra producenter, de är matens hjältar!

Johan Sjöberg

Multientreprenör och skapare av Möbelriket. Driver dessutom Ostkakans Vänner som förutom att lyfta fram ostkakan även ska stärka samverkan i Småland/Öland.

Sara Hedblom

Chef för mat och dryck på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Hon gör måltiderna till en del av upplevelsen. Belönades med Akademins Stora pris 2014.

Helena Jonsson

Tidigare landshövding i Jönköpings län liksom ordförande i LRF. Är hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, lantmätare och bonde.

Peter Aronsson

Professor i historia och rektor för Linnéuniversitetet. Forskar bland annat om lokal och regional historia och är expert på historiens kraft och möjligheter.

Anna K Sjögren

Anna K Sjögren är matskribent och författare till flera kokböcker. Hon bor på Öland, sedan 2021 driver hon Stenugnsbageriet Olof i Borgholm.