Prisutdelning 2021

Vid en prisceremoni på residenset i Jönköping den 25 oktober delade Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi ut sitt stora pris samt diplom i fem kategorier.

Vinnare av det Stora priset 2021:

Gnosjö kommun - Lyndon McLeod och Eldin M.Salihovic

För sitt målmedvetna arbete att med hög kvalitet och med hållbarhet i fokus sprida matglädje till kommunens måltidsgäster i alla åldrar. Här finns också ett nära samarbete med lokala matproducenter.

Främjande av lokal primärproduktion:

Bjursunds Gård - Martin Johansson

För sin fantastiska produktion av nötkött av den japanska rasen Wagyu som betar på gårdens marker. Det möra och smakrika köttet säljs till exklusiva restauranger och gourmeter både i Sverige och i andra länder.

Destinations- och landsbygdsutveckling genom måltidsupplevelse:

Sjöborgen - Peter & Malin Comstedt, Moheda

För sitt enastående arbete att på olika sätt visa upp mat och dryck från Småland. Det började med en matdestination och nu satsar man på Sjöborgens Handelsplats och Sjöborgens dryckeri. De innovativa dryckerna från dryckeriet gör succé på restauranger och barer över hela Sverige.

Främjande av lokal förädling och konsumtion:

Emåmejeriet - Patrik Evertsson, Hultsfred

För sitt mångåriga arbete att förädla mjölk från lokala mjölkproducenter till flertalet mejeriprodukter av högsta kvalitet. Företagets smör och crème fraiche är i särklass.

Mat & Design:

Familjen Paradis, Färjestaden

Sedan 1975 har Eva och Olof Paradis skapat sköna keramiska bruksföremål. Nu fortsätter döttrarna Moa och Hannah att formge tallrikar och kärl som förskönar det dukade bordet. Parallellt med sitt skapande har familjen utvecklat Paradisverkstaden till ett attraktivt besöksmål på Öland.

Föregående
Föregående

Prisutdelning 2022

Nästa
Nästa

Prisutdelning 2020